Tehnologia care schimbă modul în care facem case: alternativa mai bună la panourile solare, fotovoltaice

de: Andrei Tilimpea
23 01. 2023

Imaginează-ți că ai putea pune panouri solare oriunde ai pune un geam de sticlă.

Aceasta este promisiunea ferestrelor solare, care ar putea schimba modul în care construim.

De zeci de ani, generarea de energie solară a însemnat instalarea de panouri solare mari, negre, pe acoperișul tău. Dar dacă ai putea genera electricitate prin valorificarea luminii invizibile care trece prin ferestrele tale?

Aceasta este promisiunea ferestrelor solare, o tehnologie de ultimă oră care ar putea schimba modul în care construim infrastructură durabilă și generăm energie în viitor.

Tehnologia a fost creată de cercetătorii de la MIT care au transformat dezvoltarea într-o companie, Ubiquitous Energy, și un produs pentru ferestre solare numit UE Power. Ubiquitous Energy spune că panourile sale solare complet transparente sunt „prima alternativă din lume, acceptabilă din punct de vedere estetic, generatoare de electricitate, la ferestrele tradiționale”.

Panourile solare tradiționale sunt proiectate pentru a capta fiecare foton al luminii solare care aterizează pe suprafața lor. Dar UE Power lasă fotonii vizibili să treacă prin sticlă, captând în același timp lumina invizibilă – în special undele ultraviolete și infraroșii. Acea lumină invizibilă este apoi convertită în electricitate, care este direcționată printr-un fir minuscul care iese pe fereastră și se conectează la cablajul clădirii, la fel ca un sistem solar standard. Rezultatul este o bucată de sticlă care arată ca o fereastră obișnuită, dar care poate genera energie.

„Magia solarului transparent este că putem încorpora tehnologia solară într-un produs care există deja, pentru că nu trebuie să-l vezi”, a spus Susan Stone, CEO al Ubiquitous Energy. „Este orice alt sistem solar, dar se întâmplă să fie vertical în loc de orizontal.”

Compania a implementat puterea UE în 12 instalații pilot, inclusiv la Universitatea de Stat din Michigan și propriul sediu din Redwood, California.

Energie omniprezentă

Panourile sunt acum mici – aproximativ 14 pe 20 de inci – dar compania lucrează la planuri pentru a-și construi propria unitate de producție pentru a produce panouri solare din sticlă din podea până în tavan pentru aplicații comerciale. Stone spune că aceste panouri comerciale ar costa cu 30% până la 40% mai mult decât sticla tradițională „pasivă”.

Deși încă nu poți cumpăra ferestre solare pentru casa ta, compania a încheiat un parteneriat cu producătorul de sticlă Andersen Windows pentru a vinde panourile pentru case rezidențiale.

Captarea a doar o parte din lumina emisă de soare înseamnă că aceste panouri sunt mai puțin eficiente decât panourile solare tradiționale. Stone spune că tehnologia lor este cu aproximativ 20% din eficiența celor mai bune panouri solare din clasă. Dar, spre deosebire de acele panouri, care trebuie instalate în moduri specifice, Ubiquitous Energy spune că produsul său poate merge oriunde ai pune sticlă obișnuită.

Pe termen scurt, asta înseamnă case și clădiri de birouri care ar putea genera propria energie și ar putea reduce dependența de rețea. În viitor, spune Stone, tehnologia ar putea fi folosită pentru a crea ferestre inteligente care își alimentează propriii senzori.

„Pot permite unei singure familii, de exemplu, să reacționeze la mediul său”, a spus ea. „Senzori care vă spun: „Plouă Închide fereastra” sau „E cald înăuntru, e răcoare afară, deschide fereastra pentru o aerisire mecanizată”.

Pentru viitor, Ubiquitous urmărește și aplicații dincolo de case și clădiri comerciale.

„Unul dintre locurile mele preferate în care vreau să pun solar este pe bateria telefonului meu mobil”, a spus Stone. „Ar fi uimitor dacă toate acele mașini parcate care stau în parcări produc energie electrică.